Geschiedenis

In het voorjaar van 1993 werd een initiatiefgroep bij elkaar geroepen voor een privatiseringsproject binnen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. In 1994 legde deze groep een plan op tafel voor de bouw van een cultureel centrum aan de Hoge Kade.
Het doel? Dit nieuwe culturele centrum zou gaan fungeren als thuisbasis voor alle sociaal culturele activiteiten van dorpshuis De Schoof en wijkcentrum Bekestein. Deze accommodaties moesten namelijk plaats gaan maken voor winkelcentrum De Schoof en de huisvesting van scholen. Binnen het nieuwe centrum diende ook de bibliotheek ondergebracht te worden.

De stichting
Begin 1997 startte de bouw aan de Hoge Kade, later dat jaar werd Stichting Cascade opgericht. Deze stichting beheert en exploiteert Cultureel Centrum Cascade en Sporthallen de Ridderhal en de deels ondergrondse sporthal de Sophiahal. De sportaccommodaties worden gehuurd van de gemeente, voor de exploitatie ontvangt de stichting subsidie.
Omdat het verenigingsleven van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht voorop staat, werd er bewust gekozen voor een stichting als rechtsvorm. Om alle sociale activiteiten betaalbaar te houden, zijn de commerciële doelstellingen natuurlijk van belang. Hoewel de stichting geen winstoogmerk heeft, zijn er voor een bedrijfsmatige werkwijze wel inkomsten nodig.