Geplaatst op 29 mei 2019

DE MENSEN VAN CASCADE

Wanneer je de locaties van Cascade regelmatig bezoekt, kom je vast onze medewerkers tegen. Wie zijn deze mensen die Cascade een gezicht geven en wat voor werk verzetten zij voor en achter de schermen? In deze rubriek stellen zij zich graag aan je voor.

Deze week: Jan van der Markt

De sporthallen zullen voor de meeste Ambachters – of eigenlijk de inwoners van de Drechtsteden – bekend terrein zijn. Vrijwel iedereen is wel eens in de Sophiahal (Volgerlanden) of in de Ridderhallen geweest, of stapt er regelmatig binnen. De zalen worden gebruikt door scholen en sportverenigingen maar ook voor bedrijfssport en evenementen. “Van cardioboksen, gymnastiek en zwangerschapsgym tot sociale vaardigheidstrainingen, examens en vlooienmarkten. Maar de hoofdmoot is toch wel sport”, vertelt beheerder Jan van der Markt. “Geen dag is hetzelfde, door de variatie is het heel erg leuk werk. Zelf heb ik ook veel gesport, ik begrijp dus goed dat mensen fanatiek met hun sport bezig zijn. Als ik aan het werk ben, heb ik natuurlijk geen tijd om een wedstrijd te kijken maar zijdelings krijg ik er toch wel wat van mee. Vooral bij belangrijke wedstrijden of grote voetbaltoernooien met veel enthousiast publiek, dan merk ik vanzelf hoe het er in de zalen voorstaat. En verder houd ik de websites van onze vaste sportverenigingen in de gaten om op de hoogte te blijven.”

Roosters
Sport neemt toch al een belangrijke plaats in bij de familie Van der Markt. “Onze kinderen zijn nog te klein om te sporten, maar mijn vrouw werkt als zweminstructeur. Ze geeft regelmatig avondtrainingen en zelf werk ik ook vaak ’s avonds en in het weekend. Over het algemeen lukt het goed om onze roosters op elkaar af te stemmen. Dat is fijn, want hierdoor heb ik doordeweeks wat meer tijd voor de kinderen.”
Jan maakt trouwens ook de roosters voor de personeelsbezetting in beide sporthallen, en hij is verantwoordelijk voor het inhuren van tijdelijk personeel. “Samen met mijn collega-beheerders Piet en Peter zorg ik ervoor dat er altijd een aanspreekpunt in de sporthallen aanwezig is. We hebben niet echt een vaste werkplek en pendelen heen en weer als dat nodig is.”

Veiligheid voorop
Een beheerder van de sporthallen heeft een veelzijdige baan, met allerlei verschillende taken. Denk hierbij aan onderhoud, toezicht, eerste hulp verlenen bij sportblessures of hulpdiensten inschakelen, controle van de brandinstallaties, het checken van de sportmaterialen en regelen van keuringen. “Bij alles wat wij doen staat veiligheid voorop. Daarom controleren we minstens een keer per maand of alle sportmaterialen nog in goede staat zijn. En verder zijn er in de gebouwen altijd wel klussen te doen, onderhoud is een belangrijk onderdeel van het werk. Daar hoort ook de schoonmaak bij. Vooral na 23.00 uur, zodra de sportverenigingen klaar zijn, is het flink aanpoten om de kleedkamers en het sanitair weer netjes en schoon te maken.”

Gezellige sfeer
Naast de afwisseling vindt Jan het contact met mensen een van de leukste aspecten van het werk. Dagelijks komen er dan ook veel mensen over de vloer, van basisschoolleerlingen tot ouderen en alles daartussenin. “Bij sport draait het om winnen of verliezen, daar komt altijd emotie bij kijken en dat geeft een bepaalde sfeer. En bij evenementen heb ik meestal vooraf contact met de organisatie om de voorbereidingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onlangs mocht ik het geluid verzorgen voor de Seniorendag, een informatieve maar vooral heel gezellige dag. Piet, Peter en ik overleggen veel met elkaar, eigenlijk pakken we alles samen op. Ik heb het hier prima naar mijn zin, inmiddels werk ik 16 jaar bij Cascade en ik hoop nog lang beheerder van de sporthallen te blijven.”